Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

JÓ KOTYOGÓS KÉSZÍTÉSE - kávés rituáléval az ébredés is könnyebb

2018. 02. 15. 10:06:25
JÓ KOTYOGÓS KÉSZÍTÉSE - kávés rituáléval az ébredés is könnyebb

Gondolj másképp a kávéra! Ne csak koffeines keserű löttyként tekints rá, amit meg kell inni reggel, hogy magadhoz térj. Készítsd el inkább jól!

 

Mindenki ismeri a friss kávé illatát. Aki nem rendszeres fogyasztója, még az is új erőre kap csak az illatától.

A kávé készítés olyan, mint a szerelem. Ha szerelmes az ember nem számít mennyire fáradt, várja a reggel, hogy találkozhasson élete értelmével.
Ilyen a reggeli kávé készítés is. Ha nehéz kikelni az ágyból, csak gondolj a csodás, friss kávéra, az elkészítésére pedig úgy, mint egy rituáléra.Így lefekvéskor várni fogod a másnap reggelt, hogy kimenj a konyhába és elkészíts egy tökéletes italt magadnak vagy akár a párodnak, aki miután megitta, áhítattal fog nézni rád.

Kotyogósod van otthon? Nincs kávédarálód, hogy frissen őröld a kávét? Sebaj! A kezdeti lépéseket e nélkül is megteheted!

Mindig előző nap mosd el a kávéfőzőt - lehetőleg mosogatószer nélkül, csak szivaccsal-, hogy másnap reggel szárazon vehesd elő. Úgy, mint egy Szent Grált. Ne csak letedd a konyhapultra, mint egy egyszerű poharat. Csodáld meg. Örülj neki. Mint egy kisgyerek, akinek még minden új. És tisztelettel bánj vele.

Tegyél fel melegedni vizet. Érdemes a vizet melegen beletenni a kotyogósba, hogy hamarabb felforrjon és ne égjen meg a kávé – így kevésbé lesz keserű-. Nagyon fontos a víz minősége is. Figyelj, hogy alacsony klórtartalmú vizet használj.

Amíg melegszik a víz, töltsd meg a szűrőkosarat a darált kávéval. Kotyogós kávé esetén semmiképp se tömörítsd a kávét. Csak tedd bele, és akár kis ütögetésekkel egyenlítsd el. Semmiképp ne nyomd le! Ez azért fontos, hogy a kávé könnyen ki tudjon folyni a kotyogósból. Hiszen a darált kávé megszívja magát a forró gőzzel és kitágul, ezért még nehezebben fog átfolyni a víz a kis szűrőn és alig-alig fog folydogálni a kávénk. Ráadásul tovább is fog tartani mire lefő –vagyis tovább érintkezik a forró részekkel - és megég a kávé. Ettől lesz nagyon keserű, tönkreteszi és élvezhetetlenné teszi a kávé ízét.

A kotyogósban alacsonyabb a nyomás, mint a nagy kávégépekben,emiatt nem kell finomra őrölni a kávét, közepes szemcseméretű őrleményt használhatsz. Mondanom sem kell, hogy ha mélyebben beleásod magad a kávézás rejtelmeibe és megízleled a különbségeket, a hipermarketek polcain kapható kávékat lassan le fogod cserélni jó minőségűre. Ezt beszerezheted akár a Barista Szaküzletben, akár a www.maran.hu –s Marcellnél (akivel hasonló a szemléletünk, nagy energiát fordít ő is a környezetbarát anyagok felkutatására és használatára).

De folytassuk a kávékészítést! A forró vizet maximum, a biztonsági szelep aljáig töltsd. Tedd bele a szűrőt, majd jól csavard össze. Kis lángon lassan forrald fel.

Sose hagyd magára a kávét. Amíg felforr a víz, nyugodtan gondold végig, milyen utat is járt be a kávé ahhoz, hogy most a mi asztalunkon lehessen.

Az arabica kávécserjének pl. 9 hónapra van szüksége ahhoz, hogy a virágból tökéletes kávétermést érleljen. Mivel a kávécserjén egyszerre vannak érett és éretlen bogyók, a prémium kávék termelői a gyűjtést leggyakrabban kézzel végzik, az érett szemeket egyenként veszik le a növényről. Majd a kávébabszemeket kinyerik a termésből. Ez a folyamat akár 20 napig is tarthat. Majd újabb válogatás után megpörkölik a kávészemeket.

Ha elkezd megjelenni a kávé a felső tartályban, szedd is le a tűzről. Lehet, hogy picit kevesebb kávé lesz, de így nem fog megégni. Kotyogva készüljön el! Ne süvítsen! Így érhetjük el a legízletesebb aromát, a legkevesebb csersavtartalommal. Ezt a gyomrod is meghálálja majd.

Ha lefőtt, a kotyogós víztartályát dugjuk a csap alá és engedjünk rá hideg vizet, ezzel megakadályozva, hogy a kávé tovább égjen. És kész is a mennyi kávé!